Orígens

L'any 1996 es va dur a terme la primera edició de la Festa del Renaixement. La idea que va donar pas al projecte va sorgir a conseqüència d'un treball que estava duent a terme el Consell Comarcal del Baix Ebre. Per tal de dissenyar un escut que representés la nostra comarca, es va estudiar un petit quadern anomenat Host i Cavalcada  que, datat l'any 1544, descrivia i enumerava les forces de defensa de la ciutat de Tortosa en època de Carles V. Una acurada descripció de les confraries amb els seus colors, els noms d'il·lustres capitans i de pobles de la nostra comarca oferien la imatge d'una ciutat poderosa, orgullosa dels seus símbols i organitzada.

L'experiència d'altres ciutats posava de manifest que la recuperació del passat a través d'activitats lúdiques n'havia fet possible la promoció econòmica i turística. En principi, es va plantejar recrear el passat medieval, etapa d’esplendor de la Confederació Catalano-aragonesa i de la pròpia ciutat.  El creador d'aquest projecte, Ramon Cardús, regidor de l’Ajuntament i actual president d’honor de la Festa del Renaixement, tenia al cap aquesta idea. La coincidència d’aquests treballs, i el consell d’historiadors i tècnics, decantant-se per recrear el segle XVI, l’època del Renaixement, un període, considerat decadent  a Catalunya, però de vitalitat a Tortosa, juntament amb el valor diferencial que comportava una recreació de l’Edat Moderna en lloc de l’Edat Mitjana, va acabar decantant la balança cap el segle XVI.

El referent històric, ric i descriptiu, que oferia la variada documentació va configurar un projecte incipient del que avui coneixem com a Festa del Renaixement. El segle XVI s'albirava com un període de gran importància per a la nostra història, el conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis o l'obra literària de Cristòfor Despuig, en donaven fe. D'altra banda, com hem dit, l'època no era motiu de cap altra manifestació ludicocultural a Catalunya, i, en aquells moments, de molt poques de la resta d'Espanya.


macers_i_procuradors_413La Festa va nàixer aquell mes de maig de l'any 1996 amb uns objectius molt clars, que en van determinar el disseny, i que avui continuen sent punt de referència: la creació d'un producte lúdic i cultural de qualitat, basat en un referent històric rigorós, i una oferta d'espectacles gestats i produïts en bona part per la mateixa organització, amb la finalitat de promocionar turísticament i culturalment la ciutat, com també reactivar l'economia i l'associacionisme.

Pensada per dur-la a terme al nucli històric de Tortosa, la Festa vol reactivar-ne la recuperació, així com el sentit de capitalitat quant a l'extens territori que al llarg del temps ha governat. Un altre dels objectius que vam assumir com a fonamental va ser la revitalització del sentiment d'orgull i pertinença a aquest territori a través del coneixement del passat.

Un dels reptes més importants ha estat la implicació de la ciutadania en el projecte. Avui els resultats d'aquesta implicació són un dels més extraordinaris èxits de la Festa, i, sens dubte, allò que la legitima. La Festa del Renaixement s'ha convertit en el principal acte promocional de la ciutat. Original quant a l'època que recrea, i exemple de participació ciutadana, el camí encetat ens du a definir noves fites: entrar en contacte amb altres festes i recreacions històriques per enriquir-nos i cooperar en projectes comuns.

És així com aquest projecte ha anat prenent forma, creixent a partir de l'esforç de l'organització i de la participació de tota una ciutat, cosa que ens ha deixat la memòria moments inoblidables. Edició rere edició, ens hem anat sorprenent mentre redescobríem Tortosa a l'ombra transformadora de la història.

Volem agrair a tots la complicitat i confiança dipositades en el projecte, el treball, l'esforç i, sobretot, la il·lusió, matèria primera amb què construïm la nostra Festa. Gràcies per compartir el convenciment que en la reivindicació de les nostres arrels es troba el nostre millor futur. A hores d’ara som un referent arreu d'Europa d'entre les recreacions històriques i això ha estat gràcies a la implicació de tota la ciutadania de Tortosa, tant del món associatiu local com individualment. La Festa és un èxit col·lectiu i un motiu d'orgull de la gent de Tortosa i les Terres de l'Ebre.


 

La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005