La ciutat s’engalana com mai, tots els racons són part d’un gran escenari urbà, decorat profusament amb motiu de la celebració de la Festa. Els balcons es cobreixen amb domassos, s’enramen carrers i es guarneixen amb teles, banderes i garlandes. Tortosa recupera l’esplendor del segle XVI i rememora l’època en què era una de les ciutats capdavanteres de Catalunya. Entre els símbols que es recuperen podeu distingir la banderes de la Ciutat, una torre d’argent sobre fons de gules (roig), i la de la Vegueria, l’escut del Casal de Barcelona flanquejat per dues torres d’argent.
L’ambient de la Festa és únic: els ciutadans abillats amb les seves millors gales, passegen, descansen a les tavernes de la Ruta de la Saboga o es diverteixen en els espectacles. Mentrestant, els campaments, vinguts d’arreu, s’instal·len per viure el dia a dia de l’època, treballant oficis, cuinant, o jugant i divertint-se; els palaus acullen interpretacions amb instruments de l’època, com la viola de roda, el llaüt o la tiorba. Tot plegat crea una atmosfera inigualable que ens fa sentir tal com vivia i sentia la gent del segle XVI.
Tortosa era la cinquena ciutat de Catalunya en nombre d’habitants i comptava amb un col·legi per a la formació dels teòlegs dominics. Posteriorment s’iniciaren les obres del col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties amb la missió d’educar els joves musulmans conversos. Les obres s’iniciaren el 1564.El pati del conjunt renaixentista més important de Catalunya sempre impressiona. No podeu marxar de Tortosa sense haver-lo vist.
La Inquisició podia torturar els seus reus per aconseguir les confessions que buscaven. Els seus mètodes eren implacables i els mitjans per aconseguir-ho variats i, fins i tot, imaginatius. Una mostra que us apropa als instruments utilitzats per obtenir aquestes doloroses declaracions.
La invenció de la impremta de tipus mòbil per Johannes Gutenberg l’any 1440 significà una revolució en el coneixement i, sobretot, en la seva difusió, ja que deixava de ser d’accés exclusiu d’una elit cultural. Podreu veure com funcionaven les primeres impremtes que van generar aquest salt fonamental per a la història de la humanitat.
La col·lecció de la Catedral de Tortosa és plena de tresors i obres d’art acumulats al llarg dels segles. Només per visitar l’antic refectori i dormitori dels canonges la visita ja val la pena, però quan vegeu el cadirat renaixentista del cor, us quedareu meravellats.
www.visitur.es
El segle XVI fou una època apassionant de la història de Tortosa. Al Centre d’Interpretació podeu conèixer la Tortosa d’aquell període i els elements de l’època, doncs tots junts conformen la Festa del Renaixement.
Durant el segle XVI, Tortosa era una ciutat viva i dinàmica, amb una important activitat artesanal, comercial i religiosa. En aquest context, els gremis i les confraries van tenir un paper fonamental tant en l’organització del treball com en la vida social i espiritual de la població.Aquesta exposició ofereix un recorregut pel món dels oficis i les associacions que agrupaven artesans, mercaders i altres professionals de l’època. A través de documents originals, llibres d’ordinacions, capbreus, actes notarials i objectes litúrgics, el visitant podrà conèixer com funcionaven aquests col·lectius, quines normes els regien, quines festivitats celebraven i quin pes tenien en la ciutat.
Organitza: Arxiu Comarcial del Baix Ebre