NOTÍCIES

Tortosa inicia el Ban de la Festa del Renaixement amb la confiança de poder recuperar la 25a edició l'any vinent

22 de juliol de 2021

Tortosa viurà durant este cap de setmana una versió de la tradicional Festa del Renaixement adaptada a les mesures vigents per a la prevenció de la covid19. Això farà que no hi puguen haver activitats clàssiques, com els mercats d'època, la ruta de tavernes o els espectacles itinerants. Però el programa d'enguany sí que inclou una vintena d'espectacles, que sumen en total prop de cent passis. Tots tenen lloc en espais acotats, amb capacitat limitada i amb el públic assegut, per complir amb les mesures de prevenció vigents.

L'acte d'inici ha tingut lloc este vespre a la plaça de l'Absis. Ha permès fer un petit tast d'algunes de les activitats que habitualment formen part de la Festa, i que fins diumenge es podran trobar en diversos espais de la ciutat. Amb protagonisme inicial per al pregoner, personatge que enguany també ocupa la imatge central del cartell i que plasma el caràcter d'esta edició de transició: "un anunci de la festa grossa que tindrem l'any que ve", ha explicat durant el parlament d'inici l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. "Malauradament no podem viure una Festa del Renaixement normal, com les que ens agrada viure intensament als carrers del centre històric de Tortosa, amb carrers i places plenes de gent vestida d'època. Però sí que hem preparat un programa amb moltes propostes, que fem amb la col·laboració de les entitats de la ciutat, sense les quals la Festa no seria possible, ni enguany ni la resta d'anys", ha afegit l'alcaldessa.

En este sentit, Roigé s'ha mostrat confiada que al 2022 sí que es podrà dur a terme la Festa del Renaixement en el format clàssic, i celebrar aleshores "amb tot l'esplendor, el bullici de gent als carrers i la presència, també, de companyies internacionals" la 25a edició. De la mateixa manera, ha avançat que els nous espais que s'estan finalitzant en estos moments a l'entorn del centre històric, com la plaça de la catedral, el nou passeig del Castell o la renovada plaça de l'Ajuntament, es convertiran en escenaris importants de la pròxima edició.

L'acte d'inici del Ban ha revelat la imatge que promourà l'edició de l'any que ve: un dibuix fet per la il·lustradora Pilarín Bayés, també present a l'acte, en el qual ha recollit l'essència de la Festa del Renaixement: una gran participació de gent del poble vestida d'època, que comparteixen espais patrimonials amb els nobles, els procuradors i les companyies de la festa, i que recorren la ciutat des del riu fins al castell acompanyats dels elements del seguici festiu i del bestiari. La mateixa Bayés ha reconegut sentir-se captivada per allò que ha pogut veure a través de fotografies sobre la festa tortosina.

Pilarín Bayés va visitar la ciutat poques setmanes enrera per conèixer amb més detall el patrimoni històric de la ciutat. Pocs dies després ja tenia enllestit un primer esborrany, abans de poder-lo acolorir per obtindre el cartell final.

En agraïment pel resultat de l'obra, l'alcaldessa ha obsequiat l'autora amb una reproducció de la pintura de la façana fluvial de Tortosa durant el segle XVI, feta per Anton van den Wyngaerde.

MÉS NOTÍCIES DE LA FESTA

Tortosa celebrarà la 25a Festa del Renaixement amb un programa ple de retrobaments i noves propostes artístiques

 

Del 21 al 24 de juliol, Tortosa podrà celebrar finalment la 25a Festa del Renaixement. L'edició estava prevista al 2020, però va quedar ajornada durant dos anys per la situació derivada de la pandèmia. Ara, després de dos edicions de transició amb les Flaires de Festa, que han permès mantindre la flama del Renaixement al 2020 i al 2021, la festa de recreació històrica de Tortosa torna amb més embranzida, en el seu format habitual i amb més propostes que les anteriors edicions: "Volíem anar més enllà i fer la festa grossa, amb espectacles de molt de nivell. Ens feia molta il·lusió poder fer l'edició d'enguany de la Festa, perquè des del 2019 no l'hem pogut celebrar com la coneixem i perquè a més és una edició d'aniversari. Vam voler posposar-la fins que la situació fos més favorable, perquè pensàvem que els 25 anys han de lluir i per això no es podien fer en un marc de restriccions", ha explicat l'alcaldessa, i Procuradora en Cap durant la Festa, Meritxell Roigé.
En total, el programa inclou més d'una seixantena de propostes artístiques que barregen diferents disciplines, i que compten amb la participació de companyies de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Portugal o el Marroc. A més d'alguns dels espectacles més representatius de la Festa, com 'La Taverna d'Enrico' o la 'Cantina Cantorum', enguany hi haurà diverses novetats: una de les més destacades és el retrobament amb la companyia francesa Du Chaland, que recuperaran el seu espectacle itinerant de les Gàrgoles per a poder tornar a ser presents a Tortosa amb una de les propostes amb més acceptació popular d'estos 25 anys. A més, hi haurà una proposta de dansa aèria que els membres de la prestigiosa companyia catalana Delrevés desenvoluparan al voltant de la torre de l'Homenatge del castell de la Suda i que serà visible des del nou Passeig de les Cultures i també des de diferents punts de la ciutat.
També enguany, coincidint amb el 500 aniversari de l'entronització com a Papa del bisbe de Tortosa Adrià d'Utrecht, el programa inclou dos espectacles per a commemorar l'efemèride: d'una banda, un torneig de justes, al nou espai que s'incorpora a la Festa, al parc de la Fira de Remolins i que s'anomenarà Clos del Riu; i, de l'altra, un espectacle creat expressament per a l'ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l'església de Sant Domènec.
Els abanderats, juntament amb totes les companyies itinerants, tornaran a posar la nota de color als carrers i les places. A més dels Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, també hi haurà les dos 'squadres' més antigues d'Itàlia: la d'Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que s'estrenarà per primera vegada a Tortosa.
Hi haurà un espectacle de lluita escènica amb espases, a càrrec de Lobos Negros; l'espectacle 'Arcans de foc', dels francesos Zooligans; un espectacle de funambulisme, a càrrec de la companyia Corcoles; 'Els vitralls del Dux', de La Fàbrica de Colors; 'Un viatge extraordinari amb Da Vinci', de DueVinci; 'El Quixot també va ser xiquet', de La Companyia de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa; 'Les Metamorfosis', del Cor LaBinota, i 'Embolica que fa amor', del Cor Infantil LaBinota; o 'Amagats', amb la Jueva de Tortosa, entre d'altres.
La música també tindrà molta presència, amb espectacles fixos amb intruments com el llaüt i la tiorba; amb les actuacions de l'alumnat del Conservatori de Música de la Diputació; l'espectacle de cant renaixentista que s'inscriu dins del festival Proto-2; o un concert d'orgue renaixetista, a la Sala Arts. Juntament amb tot això, les diferents colles de cultura popular tornaran a nodrir bona part de l'activitat que es desenvoluparà arreu de la ciutat.
Pel que fa als espais, la nova plaça de la Catedral s'estrenarà com a espai de la Festa i hi tindrà força presència: no només perquè per allà hi passaran totes les companyies i espectacles que estos dies voltaran per Tortosa, sinó perquè també acollirà un espectacle de falconeria i projectarà els primers tastets de les projeccions audiovisuals (mapatge) a sobre de la façana principal de la Catedral.
De la seua banda, la plaça de l'Ajuntament acollirà l'acte inaugural amb la nova configuració de la plaça. A l'acte es farà lliurament de l'Estendard a una de les agrupacions més veteranes a la Festa, el Cor Flumine, responsables entre d'altres d'espectacles com la 'Cantina Cantorum'. De la mateixa manera, la plaça de l'Absis continuarà acollint el pregó inaugural. Enguany, la Procuradora en Cap ha confiat esta responsabilitat als tres ex-Procuradors en Cap que hi ha hagut a la ciutat al llarg dels 25 anys de la Festa del Renaixement: els exalcaldes Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel.
La presidenta de l'Associació d'Empresaris de les Comarques de l'Ebre (AECE), Maria José Fernández, serà la inauguradora del Taulell al Carrer, mentre que l'acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, dissabte a la tarda, comptarà amb la presència especial de la il·lustradora Pilarin Bayés, autora del cartell d'enguany, que protagonitzarà un moment destacat de la 25a edició.
La programació es completa amb les activitats habituals: amb la presència de vuit campaments repartits arreu de la ciutat; amb els mercats d'època, a l'eix del carrer Ciutat i fins al call jueu, i a l'eix del carrer del Vall fins a la plaça Mossèn Sol; amb la Ruta de la Saboga i les propostes culinàries del Mengeu de Festa; i amb la desfilada final el diumenge a la tarda des del parc Teodor Gonzàlez, entre moltes altres propostes.
La venda d'entrades per als espectacles es posarà en marxa esta setmana, a través de la web festadelrenaixement.cat o bé al punt físic que s'instal·larà al centre de la ciutat. Durant els dies de la Festa, les entrades es podran adquirir al punt de venda del carrer de la Rosa.

 

 

1 de juny de 2022
La Festa del Renaixement Ajuntament de Tortosa
C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa. Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852
Fiesta de Interés Turístico Nacional Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya Placa d'Honor del Turisme de Catalunya 2005